VERUJE SE DA JE OVO BIO TITOV OMILJENI KOLAČ, ČAK JE I IME DOBIO PO NJEMU: Recept sa kojim nema greške!
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/ Bokina kuhinja

recept

VERUJE SE DA JE OVO BIO TITOV OMILJENI KOLAČ, ČAK JE I IME DOBIO PO NJEMU: Recept sa kojim nema greške!

Josip Broz Tito preminuo je pre 44 godine, ali i dalje se o njemu kruže različite priče, od mesta i godine rođenja, pa do detalja njegove smrti 4. maja 1980. u Ljubljani.

Objavljeno: 09:04h

Iako je mnogo toga i danas nepoznanica, zna se da je Tito bio veliki gurman i da je uživao podjednako i u kvalitetnoj hrani i piću, a među najdražim jelima bili su mu, kako je jednom prilikom otkrio njegov kuvar Mića Stojanović, kajgana s čvarcima, jelenski odrezak s borovnicama i jagnjeći kotleti. Ipak, Titovo najdraže jelo bili su zagorski štrukli, a što se kolača tiče, tu se godinama unazad ističe jedan kao njegov najdraži.

„Da je jako voleo slatko, odnosno barem jedan kolač, uveravaju nas objave na društvenim mrežama i pojedinim medijima ‘u regionu’, pa se tako u zadnje vreme piše da je Tito obožavao poslasticu s orasima, čokoladom i kafom. Navodno je recept dugo bio dobro čuvana tajna. Sada, očigledno, više nije. Pa vam ga prenosimo, bio to zaista Titov najdraži kolač ili ne, jer recept ne zvuči nimalo loše, baš nas podseća na kolače kakvi su nekada bili jako omiljeni na ovim prostorima“, piše Slobodna Dalmacija, a recept koji su objavili prenosimo u nastavku.

Recept za Titov kolač

Za biskvit je potrebno:

4 jaja 200 g šećera 1 vanilin šećer 100 g mlevenih oraha 5 kašika kuvane kafe 5 kašika brašna 1 prašak za pecivo 3 kašike ulja.

Za pripremu krema biće potrebno

400 ml mleka ​200 g maslaca 100 g otopljene čokolade 10 kašika šećera 5 kašika brašna 3 kašike mlevenih oraha 2 žumanceta 1 vanilin šećer.

Kolač podrazumeva i dekoraciju, a to je:

malo čokolade malo mlevenih oraha.

Za biskvit odvojite belanca od žumanaca, pa belanjcima dodajte pola količine šećera (100 g) i sve dobro izmiksajte. Žumancima dodajte drugu polovinu šećera i njih takođe izmiksajte. U smesu sa žumancima dodajte hladnu kafu, mlevene orahe, brašno prosejano s praškom za pecivo i ulje, pa sve dobro promešajte pa na kraju pažljivo umešajte sneg od belanaca. Dobijenu smesu sipajte u nauljen i pobrašnjen pleh za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.

Za kremu u mleko umešajte brašno i žumance, pa sve kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi. Izmiksajte maslac, šećer i vanilin šećer pa im dodajte otopljenu čokoladu. Sve dobro izmešajte pa pomešajte s ohlađenim kuvanim kremom od brašna i žumanca.

Kada je biskvit pečen, ostavite da se ohladi pa po njemu ravnomerno rasporedite krem i ostavite da se stegne, par sati ili preko noći. Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima pa narežite na kocke i poslužite.

Bonus video:

00:44

Dragana Mirković drugi dan koncerta

(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.